4. Studenten. Samtale 5. april 2020

Ukjent kunstner, spansk keramikkskulptur

Studenten måtte jeg få en samtale med igjen, og her er den.

Jeg: Jeg har ikke glemt det som skjedde på slutten av forrige samtale, nemlig at du sa at du ønsket å komme med en hypotese. Derfor spør jeg først om den nå er tydelig formulert?

Studenten: Den ideen har falt litt fra hverandre, og jeg legger den foreløpig til side. Bakgrunnen for at jeg tenkte at vi trenger en hypotese angående årsaker og sammenhenger med tanke på hvorfor noen kommer seg godt igjennom kriser, mens andre ikke gjør det. Foreløpig holder jeg tak i hvilke faktorer det er som bidrar til at mennesker kommer seg greit igjennom kriser. Aaron Antonovsky har studert og sagt mye om hva som kan virke helsefremmende, og jeg takker for bøkene du har skaffet meg. Fra før kjenner jeg godt til ulike faktorer som kan bidra til å gjøre det vanskelig å komme seg gjennom kriser.

Jeg: Avslutningsvis i samtalen med den resignerte dama, kom jeg fram til at jeg må ta tak i hvordan unntakstilstanden egentlig påvirker meg, og se nærmere på om det er sunne strategier jeg har tatt i bruk for å stå i dette. Et sitat fra Benjamin Franklin kom til meg:

Det er tre ting som er hardt her i verden: stål, diamanter og det å lære seg selv å kjenne.

Av alle disse til dels motstridende delene jeg har i meg, har den delen med behov for å forstå meg selv alltid vært en sterk pådriver. Jeg har ofte søkt utenfor meg selv i håp om å finne gjenklang i noe eller noen. En gjenklang jeg fant hos Antonovsky er dette med å finne mine egne motstandsressurser. Det henter jeg styrke fra. Egoet mitt har falt fra hverandre noen ganger i løpet av livet, men jeg tror kanskje det var nødvendig. Jeg har erfart at gjenoppbygging er mulig, selv om det er slags puslespill jeg ikke er ferdig med. Fordelen ved at egoet har falt fra hverandre er at jeg har fjernet noe av det som var usunt, for å komme meg igjen. Ut fra det du har oversikt over, så må jeg spørre deg: Er det en fare for at mitt nåværende ego kan falle fra hverandre igjen?

Studenten: Du har greid å gjenoppbygge egoet ditt med noen nye strukturer som har gjort deg mindre sårbar for stress, og du er oppmerksom på at du fortsatt har mye å strekke deg etter. Jeg ser at du i den unntakstilstanden vi er i griper etter kjente fluktruter, slik at du kan unngå å kjenne på den kollektive frykten. Det viktigste er at du greier å omfavne din egen frykt, og i minst mulig grad la deg dra inn i den kollektive frykten. Du kan ikke bygge mur rundt deg selv for helt å unngå å kjenne på den kollektive frykten, og det er viktig at du gjenkjenner trangen til å forsvinne inn ditt eget indre univers, men jeg ser at du går ut og inn av det universet uten problemer. Franz Rupperts teori og terapiform ga gjenklang i deg fordi det ga deg en mulighet til å styrke dine sunne deler. Gjennom det ble du ganske godt kjent med de delene av deg som brukte rene overlevelsesstrategier, noe som for mange år siden førte deg inn i en tilstand av psykose. Nå vet du mer om hvilke triggere som kan føre deg inn i ulike mentale tilstander der du kan miste grepet.

Jeg: Nei, jeg har ikke behov for å flykte ved å stenge ute alt det jeg opplever som uforutsigbart i den unntakstilstanden vi alle må forholde oss til. Det er likevel godt at jeg har min egen hule der jeg kan kjenne på min egen frykt, så lenge jeg kjenner at jeg ikke faller fra hverandre ved å gjøre det. Jeg greier å velge bort mye av det som skjer «der ute». Det å kjenne at jeg stort sett greier å skille på hva jeg faktisk har behov for å vite noe om og alt som bare er egnet til å bli forvirret, er en tøff balansegang. Derfor har jeg inntil videre bestemt meg for at fokuset mitt ikke skal være på hva det kollektive traumet gjør med meg og med verdenssamfunnet, «as we speak». Jeg vil foreløpig holde fast ved at det like gjerne kan hende at det vi nå opplever kan føre til gode og nødvendige endringer i verdenssamfunnet. Kan det bli snakk om en kollektiv posttraumatisk vekst etter at vi har kommet oss igjennom tilstandene Corona-viruset skaper? Når alt kjent blir snudd opp ned, kan det være at vi blir tvunget til å foreta endringer til det bedre? Høres det ut som en sunn strategi at jeg forholder meg slik til unntakstilstanden?

Studenten: For din del er det en sunn strategi. Kollektiv posttraumatisk vekst? Tja… Hva man måtte finne på å kalle det. På samfunnsnivå, om det kan velte usunne og skape sunnere strukturer? Om vi som mennesker vil sette større pris på det vi faktisk har? Dele mer med de som nesten ingenting har? Det er ikke sammenlignbart, men det foreligger en masterstudie på posttraumatisk vekst blant unge flyktninger. Det har også vært forsket mye rundt ulike forhold blant de som opplevde bombeangrepet 22. juli 2011, men det er langt fra noe entydig svar på en eventuell kollektiv posttraumatisk vekst etter det, selv om faktorer som at ansatte i regjeringskvartalet opplevde seg sterkere og mer fornøyde med livet etter terrorangrepet. Dessuten kan vi ikke sammenligne 22. juli og dagens globale situasjon.

Å endres gjennom smerte er ei bok med personlige historier om posttraumatisk vekst fra Abstrakt forlag. Det gir innsikt i muligheter for endring, modning og vekst etter livsomveltende hendelser.

Det vil alltid være mange ukjente faktorer som ikke kommer til syne, men jeg tror jeg vil gå for tankegangen din med en mulig global posttraumatisk vekst etter at unntakstilstanden er over, hvis vi bare tar på alvor og gjør noe med den skjeve ressursfordelingen i verden.

Jeg: Takk. Det tar jeg med meg videre, og jeg avslutter med å dele et dikt fra boka Frihet fra 1979. Ei bok som fortsatt betyr så mye for meg i det å prøve å forstå meg selv. Her er diktet:

FRIHET

När et av mine krav faller

– som skjell i et panser ser jeg dem –

undres jeg:

  – så tungt har jeg båret.

Med de felte skjell

vokser min frihet:

   Langsomt, langsomt

   blir jeg menneske.

Skribent: Siv Helen Rydheim

5. april 2020

Publisert av sivryd@live.no

Blogger om omstillingskompetanse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: