7. Som i et eventyr

En evig lengsel ligger på lur. Jenta i bildet «Som i et eventyr» representerer de lengslene jeg har til naturen. Det er den jenta jeg vil snakke med i dag.

Som i et eventyr av Tom Pøhner

Jenta i «Som i et eventyr» er drømmeren. Hun bærer på mange lengsler, men har også båret mange lengsler ut i livet. Jeg blir ofte truffet av dikt og bilder. I går var det et dikt av Jon Fosse som koblet meg til jenta i eventyret. Livet byr på motsetningsfylte tilstander, som til tider river og sliter i ulike retninger. En del av meg vil isoleres fra omverden, en annen vil inn i verden, sammen med andre mennesker. Jeg spør derfor denne lengselsfulle jenta om hva hun vil akkurat nå:

Jenta: Det sitrer i meg etter å komme til åpent hav, høre havbruset og se hvordan våren kommer med klukkende bekker og elver ned til havet. Høre måkene og tjelden, og gå i fjæra på skattejakt. Det er godt å gå helt alene, men ikke alltid. Lengselen er der mot havet.

Jeg: Det er en evig lengsel. Alle oppbruddene i livet, har gjort meg sterk og sårbar på samme tid. Hva tenker du om at jeg har skjøvet lengslene over til deg?

Jenta: Det er ikke bare lengslene etter naturen du har skjøvet over til meg. Det gjelder også lengslene du har hatt etter fellesskap med mennesker. Det jeg hjalp deg å sette ord på, som handler om at du ikke våger å elske eller å bli elsket, er også uttrykk for den avvisningen du ble utsatt for tidlig i livet. Den bærer du videre blant annet gjennom meg, som representerer lengselen du hele tiden prøver å rømme unna. Husker du dette du skrev for noen år siden?

Om du sier

«Jeg elsker deg», så stikker jeg.

Si minst mulig om å elske.

Ord kan forstyrre.

Ord kan være løgn.

Om du viser at du elsker meg,

så kanskje jeg blir

en stund.

Si ikke: «Jeg elsker deg»,

om du ikke nettopp

vil at jeg skal stikke.

Jeg: Jo, jeg husker det. Det er mange ord jeg er redd for… og jeg skyver mennesker unna fordi jeg ikke stoler på andre eller meg selv, når det gjelder å elske. Det er smertefullt å kjenne på det. Derfor skaper jeg avstand, bevisst eller ubevisst, og jeg lager livet mitt slik at jeg kan unngå å kjenne på det. Noen døyver det med rusmidler. Jeg døyver det med aktiviteter og arbeid, som er en avhengighet jeg ikke vet hvordan jeg skal komme meg ut av. Dette fikk meg til å tenke på et sitat fra Olav Mørkrid: Å slappe av er det mest anstrengende som finnes… men det handler dypest sett om å være redd for å miste. Tror du ikke det?

Jenta: Ja, jeg tror det. Derfor sørger du for at du ingenting har å miste. Noe av det kjæreste du har hatt er katten din og hunden din. Da katten din ble påkjørt, så holdt du på å gå i oppløsning, og da du måtte avlive hunden din greide du ikke å snakke om det på nesten et år uten at du gråt. Du har aldri sluppet mennesker inn på deg, som du har gjort med dyr. Spør meg ikke hvorfor…

Jeg: Jeg tror jeg har svar på det, men jeg skal ikke utdype det nærmere i dag i fare for å intellektualisere det. Du er lengslene mine. De delene i meg som representerer sorg, skam og skyld, må hjelpe meg med å svare på det, hvis jeg skal svare på det. Takk for dine svar i dag. Jeg har mange lag å ta av, og mange innspill fra mine indre motsetningsfylte deler. En del av det som er beskrevet i «Å leve med en overveldende forlatthetsfølelse» av Tormod Huseby, gjenkjenner jeg. Samtidig tenker jeg det er viktig for meg også å kjenne etter det som er styrken min. Jeg har lært at alt ikke nødvendigvis er slik det ser ut, og at alle mennesker har sider som de holder skjult, på godt og vondt.

Jeg kan si: Jeg elsker dette stykket… Skuggar. Jon Fosse

Skribent: Siv Helen Rydheim

26. april 2020

Publisert av sivryd@live.no

Blogger om omstillingskompetanse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: